‘Zijn leven is zijn belangrijkste kunstwerk.’ (Komrij)

‘Zijn leven is zijn belangrijkste kunstwerk.’ (Komrij)

bilderdijk4[bron: nieuws.nl, april 2014] Rick Honings en Peter van Zonneveld hebben met hun biografie ‘De Gefnuikte Arend, het leven van Willem Bilderdijk’, de Erik Hazelhoff Biografieprijs gewonnen. Deze tweejaarlijkse literaire onderscheiding wordt toegekend aan de beste Nederlandstalige biografie en bestaat uit vijftienduizend euro. De auteurs ontvingen de prijzen uit handen van prinses Anita.

De jury noemde het ‘heel goed geschreven’ boek een rijk gedocumenteerde biografie. “Honings en Van Zonneveld weten Willem Bilderdijk ook bijna twee eeuwen na zijn dood tot een voor ons interessante en boeiende figuur te maken”, volgens juryvoorzitter Paul Schnabel.

De Stichting Erik Hazelhoff Roelfzema wil jonge, getalenteerde schrijvers uit de wetenschapswereld stimuleren om naast hun gewone carrière het schrijverschap te ambiëren. Erik Hazelhoff heeft toen hij zelf student was zijn schrijftalent gebruikt om joodse medestudenten voor uitsluiting en deportatie te behoeden.

bilderdijk3[review] Zijn nukken, voorkeuren, liefdes, verslavingen, ziektes en klaagzangen worden op een boeiende en zelfs vermakelijke manier gepresenteerd. Het beeld dat van Bilderdijk verrijst, is indrukwekkend, hilarisch en irritant tegelijk. Daarmee blijft hij een van de meest controversiële, maar ook fascinerende schrijvers die Nederland heeft gekend.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *