Wonderfully

Wonderfully

boy-wytske-versteeg
Boy stond op de longlist van de Libris Literatuurprijs; vertaalrechten werden verkocht aan Duitsland, Engeland, Denemarken en Turkije.

Wytske Versteeg won de BNG-Literatuurprijs met haar roman Boy (2014)

♦ Uit het juryrapport:

‘Wytske Versteeg doet geen enkele moeite de lezer te behagen en dat prikkelt de jury. Vrij van clichés of gemakzuchtige herkenningspunten vouwt Versteeg een kille wereld uit die je steeds beter leert kennen, terwijl het tegelijkertijd almaar ingewikkelder wordt. In haar debuutroman De wezenlozen (2012) maakte Versteeg gebruik van perspectiefwisselingen om het raadsel rondom de zieke Gone zowel te vergroten als op te lossen.

In Boy volgen we een ik-verteller, moeder van een verloren (adoptie)zoon. Verscheurd door verdriet zoekt ze een verklaring voor het onverwachte verlies. Juist nu de frêle Boy weg is, lijkt ze voor het eerst werkelijk naar hem te reiken, te roepen. In minder dan tweehonderd pagina’s – en met Shakespeares Richard de Derde op de achtergrond – werpt Versteeg grootse vragen op die Boy een tijdloos karakter geven, terwijl de twijfels over afkomst en oorsprong, onschuld en verraad, liefde en eigenbelang in haar verhaal een originele en hedendaagse vorm krijgen. Met Boy bezorgde Versteeg de jury een voortdurende ‘aha-erlebnis’: niets heb je eerder gelezen, en toch herken je in iedere zin een beetje waarheid.’

de pers over Boy

Jeroen Vulllings voor Vrij Nederland:

“verschrikkelijk goed”

Wim Brands in VPRO Boeken:

“Een van de mooiste boeken die ik het afgelopen jaar heb gelezen”

Arie Storm, het Parool:

“Ongemak slaat over op de lezer die gefascineerd en onthutst de bladzijden omslaat” ****

Marleen Janssen:

“onvoorstelbaar prachtig” 9+

boy2

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *