Waar woont meester Zusenzo?

Waar woont meester Zusenzo?

[taaleidoscoop.nl] Een man is op weg is naar zijn leermeester, die onlangs verhuisd is. Hij weet wel ongeveer in welke regio de meester woont, maar hij is daar nog nooit geweest en heeft zo nu en dan aanwijzingen nodig om er te komen.

Op een gegeven moment komt hij aan in een dorp waar de weg zich op een T-kruising splitst, links en rechts. Hij weet niet welke weg hij nu moet volgen. De bewoners vertellen hem dat hij aan moet kloppen bij het huis dat bij de splitsing staat: daar wonen twee zussen die de leermeester ook kennen. Zij zijn de enigen die weten welke route hij volgen moet.

Er is alleen een probleem. De zussen hebben een eigenaardige verdeling van karaktertrekken: de ene vertelt altijd de waarheid, de ander vertelt altijd een leugen. Tot overmaat van ramp zijn de zusjes identieke tweelingen en zijn ze met geen mogelijkheid van elkaar te onderscheiden. Ze zijn bovendien een beetje schuw. Als je aanbelt en je vraag stelt, doet slechts één zus de deur open, geeft antwoord en verdwijnt dan weer.

De man krabt zich achter de oren. Het is onmogelijk om vast te stellen met welke zus hij te maken heeft, en of het gegeven antwoord dus de waarheid is of een leugen. Aanbellen en gewoon vragen “Waar woont meester Zusenzo?” heeft dus geen zin.

Wat moet de man doen om zijn weg te kunnen vervolgen?

 

De oplossing van het raadsel: De man moet vragen “Welke kant zou uw zus mij op sturen?” en dan de andere route volgen…

 

Eén gedachte over “ Waar woont meester Zusenzo?

  1. De man komt bij de T-splitsing. Hij moet rechtsaf maar weet dat niet.
    Vraagt aan de eerste zuster welke route haar andere zuster zou aangeven. Deze zegt: je moet naar links. Er van uitgaande dat dit wel eens de liegende zuster zou kunnen zijn, moet hij dus rechts aanhouden.
    Vraagt aan de andere zuster welke route haar zuster zou aangeven. Deze zegt ook: naar links. Er van uitgaande dat dit wel eens de waarheid sprekende zus kan zijn, kan hij aannemen dat dat dus de verkeerde route is. Hij moet dus rechts aanhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *