Voor die goede verstaander

Voor die goede verstaander

Huub Oosterhuis op Facebook:

Bidden doe je tot God? Wat denken we? Dat God al die gebeden en voorbeden, heilige wensen, soms hartverscheurende kreten, hoort?  Dan vervolgens denkt: nee, dat niet, ja die wel? Dat denken we niet. We denken niet, niet meer, dat de God van Jezus en zijn joodse traditie een grillig wezen is, een uitdeler, een afpakker.

Achterin de Rode Hoed in Amsterdam, waar de Ekklesia Amsterdam bijeenkomt, ligt iedere zondagochtend een voorbedenboek. Daar schrijft men de dagen en de nachten van het leven in, eigenhandig. Wij, sommigen van ons, maar wel sommigen van óns – dat ‘ons’ en ‘wij’ is het geheim van een gemeenschap, ekklesia, een kerkelijke gemeente die bijeenkomt in de naam van Jezus, een naam als veilige ruimte. De dagen en nachten van ons leven.

Ons voorbedenboek staat vol verlegenheid, stille woorden, maar wel wóórden, mensentaal, omdat ‘geen woorden’ eenzamer is. Halve woorden voor die goede verstaander God, over wie ooit geschreven werd dat hij hoort.

Voor uw Aangezicht gedenken wij onze doden, onze levenden, alle denkbare en ondenkbare levende zielen bevelen wij U aan.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *