Virtuoos

Virtuoos

heijden3A.F.Th. van der Heijden schreef met Kwaadschiks het beste boek van 2016

De roman Kwaadschiks van A.F.Th. van der Heijden is door de boekenredactie van de Volkskrant verkozen tot het beste boek van 2016. Het boek is ‘een ruige thriller met verdroomde passages in een stijl die van kluchtig via psychologisch naar inktzwart kan schieten’, aldus redacteur Arjan Peters (dec. 2016).

[reviews] Het Nederlands zoals A.F.Th. van der Heijden schrijft is een verademing in deze tijd van taalverloedering. Het dwingt de lezer tot rustig lezen en concentreren. Het boek heb ik niet in een adem uitgelezen, dat zou jammer zijn. Schoonheid en wijsheid zijn de twee woorden waar ik dit boek mee wil omschrijven: Nederlands beste schrijver vanaf zijn eerste boek!

‘Kwaadschiks’ is een boek zoals we dat van Van der Heijden kennen: vol schrijfkunst en taalplezier. De psychopaat Dorlas blijft boeien, mede door zijn virtuoze spraak- en formuleerkunst. Hij is ironisch genoeg bedenker van de slogan tegen huiselijk geweld: losse handjes aangelijnd. Steeds dieper trekt Dorlas je mee in zijn paranoïde wereld, waarin waarheid en overtuiging op gespannen voet staan. Door de onzekerheid die er gecreëerd wordt over de juiste gebeurtenissen voert de schrijver de spanning steeds meer op. Totdat met een schok alles duidelijk wordt.

Cyclus

De tandeloze tijd, de grote romancyclus van A.F.Th. van der Heijden, bestaat uit de volgende delen, die alle afzonderlijk te lezen zijn: De slag om de Blauwbrug (proloog, 1983), Vallende ouders (deel 1, 1983), De gevarendriehoek (deel 2, 1985), Weerborstels (intermezzo, 1992), Het hof van barmhartigheid (deel 3 eerste boek, 1996), Onder het plaveisel het moeras (deel 3 tweede boek, 1996), Advocaat van de hanen (deel 4, 1990), De helleveeg (deel 5, 2013), Kwaadschiks (deel 6, 2016), Kastanje a/d Zee (deel 7). De cyclus telt nu 4.899 pagina’s.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.