Erfgoed

Erfgoed

joods_erfgoed-virtueel[bron: nos.nl] De titel Gids van joods erfgoed doet denken aan een handige reisgids, die je langs alle belangrijke plekken voert. Maar het is eigenlijk meer een boek, met veel tekst en relatief weinig foto’s en andere illustraties. Het is dan ook de weerslag van zo’n dertig jaar onderzoek.

“Dat er ook ongelooflijk veel Joods leven buiten Amsterdam was, werd vaag vermoed.”

Volgens de schrijvers is er behoefte aan zo’n boek. “Die Joodse verhalen van Amsterdam zijn redelijk bekend”, zegt Stoutenbeek. “Maar dat er ook ongelooflijk veel Joods leven buiten Amsterdam was, werd vaag vermoed maar niemand wist waar en hoe.” Per streek en plaats beschrijven de heren virtueel de vele gebouwen, monumenten, plekken en objecten die te maken hebben met de Joodse cultuur, religie en geschiedenis. In een mum van tijd reizen we van het Spinozahuis in Voorburg naar de resten van het imperium van textielbaron Menko in Enschede.

Wie het boek leest, heeft daarna een completer beeld van het Joodse leven in ons land. Van de oudste vermeldingen van Joden in de Noordelijke Nederlanden in de 13de eeuw tot de Joodse gemeenschap van nu, die nog zo’n 50.000 leden telt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *