Tussen ideaal en werkelijkheid

Tussen ideaal en werkelijkheid

veltkamp3[persbericht] Hoe kijken bekende romanschrijvers aan tegen dominees en priesters? Henk Veltkamp laat zien hoe grote schrijvers hart en ziel hebben gegeven aan die wonderlijke, maar o zo menselijke bemiddelaars tussen hemel en aarde.

In het boek Vreemde vogels beschrijft Veltkamp 100 literaire portretten van dominees en priesters uit de wereldliteratuur.  Hoe kijken romanschrijvers aan tegen religie en religieuze instituten? Wat betekent het volgens hen om in God te geloven en daaraan je leven te wijden? De aan hun verbeelding ontsproten dominees en priesters zijn personages waarin het conflict tussen ideaal en werkelijkheid zich pregnant afspeelt, niet alleen in het contact met de mensen die zij ontmoeten, maar onontkoombaar ook in hun eigen beleving.

Met portretten van dominees en priesters uit de romans van: Michael Arditti, George Bernanos, J.M.A. Biesheuvel, Samuel Butler, Albert Camus, Hugo Claus, Roald Dahl, F.M. Dostojevski, Michel Faber, André Gide, Gail Godwin, Graham Greene, Maarten ’t Hart, Henrik Ibsen, James Joyce, Boeli van Leeuwen, Sinclair Lewis, David Lodge, Colleen McCullough, Harry Mulisch, Multatuli, Willem Jan Otten, Marilynne Robinson, Jean-Jacques Rousseau, Jan Siebelink, Stendhal, Anthony Trollope, John Updike, Simon Vestdijk, Emile Zola en vele anderen.

Uit Vreemde vogels
‘Ik wil alles open laten, en groot. Niet vastgrijpen en opsluiten. Dáárom ben ik predikant geworden. Om wat groter is dan mijzelf. Groter dan al onze systemen, theorieën en modellen. En waag het niet dat stuk te maken! Dood het niet, verstik het niet!’ – Hanne Ørstravik

Over Henk Veltkamp
Henk Veltkamp (1947) studeerde theologie en sociologie.

Al zijn hele leven leest hij romans. Uit nieuwsgierigheid over het beeld van zijn soortgenoten in de romanliteratuur is Vreemde vogels uiteindelijk voortgekomen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *