Tour de France 2018: Het complete parcours

Tour de France 2018: Het complete parcours

De 105e editie van de Tour de France start op 7 juli (om 11:10 uur) op het eiland Île de Noirmoutier om na ruim drie weken, op 29 juli, te finishen op de Champs-Élysées in Parijs. Eyecatchers zijn een kasseienrit en een bergaankomst in Alpe d’Huez, terwijl de slotweek een spektakelstuk van 65 kilometer met meer dan de helft klimwerk biedt. De één-na-laatste etappe is een heuvelachtige individuele tijdrit. Dat is natuurlijk goed nieuws voor Tom Dumoulin!

francev
De roemruchte geschiedenis van ‘s werelds grootste wielerwedstrijd is een onuitputtelijke bron van prachtige verhalen

De 1e etappe begint op het eiland Île de Noirmoutier. In 1999 ging het halve peloton op het glibberige wegdek van de gevreesde Passage du Gois onderuit, wat de organisatie heeft doen besluiten om de renners nu via een brug naar het vasteland te laten rijden. Vervolgens koersen ze naar Fontenay-le-Comte. Grote kans dat een sprinter de eerste gele trui aantrekt.

Over vriendelijk golvende wegen gaat het in de 2e etappe van Mouilleron-Saint-Germain naar La Roche-sur-Yon en ook nu hebben de rappe mannen de beste papieren. De dag erop is het aannemelijk dat de gele trui (weer) een andere eigenaar krijgt, want de 3e etappe is een ploegentijdrit van 35 kilometer rond Cholet. Het parcours is vlak tot glooiend met als zwaarste hindernissen een paar korte klimmetjes à 5%. Kan Sunweb (Dumoulin, Matthews) hier laten zien dat ze niet voor niets wereldkampioen op de discipline zijn?

De 4e etappe vertrekt uit kustplaats La Baule en voert naar een vals plat oplopende aankomst in Sarzeau, terwijl de 5e etappe over een afmattend, heuvelachtig parcours naar een met 4,8% oplopende slotkilometer gaat.  De 6e etappe eindigt met een dubbele beklimming van de steile Mûr-de-Bretagne.

In rit 7 en rit 8 laat de Tour de France Bretagne met twee kansen voor de sprinters achter zich. De route gaat westelijk van Parijs noordwaarts richting het veelbelovende slotakkoord van de openingsweek: kasseien. In 2015 zaten die middeleeuwse knotsen voor het laatst in de Tour. Martin (Tony) won die etappe, terwijl Boom het jaar ervoor de kasseienrit in de Ronde van Frankrijk kaapte. In 2018 is het weer feest voor de specialisten (en billenknijpen voor de meeste klassementsrenners) in de 9e etappe. Tussen Arras en Roubaix krijgen ze vijftien stroken voor de wielen.

Week 2 Na de eerste rustdag vervolgt de Tour in de 10e etappe met een rit van Annecy naar Le Grand-Bornand. Het parcours gaat over de Col de la Croix Fry, Montée du Plateau des Gières, Col de Romme en Col de la Colombière om te eindigen met een lange afdaling. De dag erop voert  rit 11 van Albertville naar skiresort La Rosière, een bergaankomst na een slotklim van bijna 18 kilometer. Onderweg krijgen de renners drie beklimmingen voor de wielen, terwijl de afstand met 110 kilometer bescheiden is. Dat belooft spektakel!

De 12e etappe is een bij voorbaat al oranje getinte monsterrit. Na een koers over de Col de la Madeleine en de Col de la Croix de Fer – allebei kolossen van meer dan 25 kilometer lang – eindigt de race bergop in L’Alpe d’Huez. Het parcours herbergt meer dan dan 5.000 hoogtemeters.

In de 13e etappe  mogen de sprinters weer aan de bak, al zouden avonturiers ook wel eens kunnen toeslaan als de spintersploegen zich misrekenen. De 14e etappe heeft een uitdagende, punchy finale en de 15e etappe eindigt met een afdaling van meer dan 30 kilometer naar Carcassonne.

Week 3 De slotweek heeft drie bergetappes in de Pyreneeën in de aanbieding. De 16e etappe finisht bergaf in Bagnères-de-Luchon, nadat er in de laatste 70 kilometer drie stevige toppen zijn gerond. De 17e etappe is maar 65 kilometer lang  en daarvan gaat 38 kilometer bergop. Dit spektakelstuk finisht op de Col du Portet na een slotklim van 16 kilometer à 8,7% – al is het misschien beter om te zeggen aiaiai 8,7%.

In de 18e etappe verlaten de renners de bergen een dagje voor een aankomst in Pau. Een verdwaalde kans voor de sprinters, want in de 19e etappe is het woord weer aan de klimmers en klassementsmannen. De rit vertrekt vanuit Lourdes en voert via iconische cols als de Aspin, Tourmalet en Aubisque naar Laruns. Onderweg hebben de renners 4.800 hoogtemeters voor de wielen, terwijl de race eindigt met een afdaling van zo’n 20 kilometer.

De één-na-laatste etappe is een heuvelachtige individuele tijdrit van 31 kilometer in het Franse deel van Baskenland, wat natuurlijk mooi is voor Dumoulin. In de Giro van vorig jaar deelde hij zijn concurrenten een mokerslag uit in de 10e etappe, een tijdrit op een vergelijkbaar parcours.

De Tour de France van 2018 eindigt vanzelfsprekend op de Champs-Élysées in Parijs, waar Groenewegen in 2017 nog de snelste was van het pak. De 21e etappe begint in Houilles.

 

Eén gedachte over “ Tour de France 2018: Het complete parcours

  1. Je bent in een bevoorrechte positie als je in staat bent om per fiets een rondje Frankrijk te doen. Je ziet de meest schilderachtige dorpjes, historische steden, landschappen en bonte bermen.
    Maar als je dan doet wie het eerste terug is, dan . . . .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *