Toch Rob van Essen winnaar Libris Literatuurprijs

Toch Rob van Essen winnaar Libris Literatuurprijs

essen[bron: volkskrant.nl] Wanneer is een boek een goed boek? ‘Als je wordt meegesleept door de stem van de schrijver’, zegt Rob van Essen. ‘Uiteindelijk zijn het niet de personages met wie je je identificeert, maar is het de schrijver. Als het hem lukt mij mee te nemen door zijn hoofd, me te verrassen met zijn vondsten en wendingen, dan ben ik echt een heel opgetogen lezer. Een van de eerste boeken die mij dat inzicht gaf is Tristram Shandy, in de achttiende eeuw geschreven door Laurence Sterne, toen de roman als genre nog maar net bestond. Sterne durft in dat boek zulke rare dingen te doen, met het verhaal, met de personages, in opbouw. En in stijl, hij spreekt de lezer soms opeens rechtstreeks toe. Daar kan ik enorm van genieten.’

Rob van Essen (55) is schrijver, vertaler en recensent voor NRC Handelsblad. Zijn nieuwste roman De goede zoon voldoet in alle opzichten aan zijn eigen definitie van een goed boek. Behalve meeslepend en verrassend is het ook ontroerend, intelligent en rijk, vol overpeinzingen – over kunst, literatuur en over het wezen en de toekomst van de mens – die nog lang in je hoofd blijven ronddraaien.

De goede zoon is juichend ontvangen, ook door de jury van de Libris Literatuurprijs 2019 die de roman op de shortlist zette en vandaag met de hoofdprijs bekroonde!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *