Thinking Planet

Thinking Planet

“DE PLANEET ZÉLF DENKT…”

antjie_krog‘Het is tijd om te zoeken naar manieren van onderlinge verbondenheid die we ons nog niet kunnen voorstellen’, schrijft dichter Antjie Krog. Zij denkt dat we te veel gericht zijn op onszelf, en stelt daarom een filosofie voor die de focus legt op mentale en fysieke verbondenheid: samen ‘één-zijn’, ook wel Ubuntu genoemd.
De Zuid-Afrikaanse is bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Westkaap en veelgeprezen schrijfster. In 2000 ontving zij de prijs voor Vrede en Cultuur van de Hiroshima-stichting voor haar bijzondere boek ‘De kleur van je hart’.

Dichter Antjie Krog (1952) schrijft romans, toneelstukken en non-fictie. Ze werkte als journalist en onderwijzer en is nu hoogleraar letteren en filosofie in Zuid-Afrika. Haar werk geldt als ‘Nobelprijswaardig’. Op 19/4 2018 kreeg ze in Nederland de Gouden Ganzenveer uitgereikt en op 21/4 sprak ze op denkfestival Thinking Planet in TivoliVredenburg (Utrecht).

Tijdens Thinking Planet 2018 vertelde Antjie Krog over het diepgaande belang van de Ubuntu-filosofie, die ingaat tegen het westerse idee van eigenbelang en ten grondslag ligt aan het Afrikaanse denken.

Bekijk ook:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *