The Failure of Mass Democracy

The Failure of Mass Democracy

williams2Lecture by theologian Rowan Williams

♦ Datum: maandag 25 september 2017. Locatie: Radboud Universiteit Nijmegen.

“Trumps verkiezingscampagne was volkomen inhoudsloos, en enkel bedoeld om mensen voor zich te winnen. Zijn verkiezing tot president laat zien hoe de politiek is veranderd in een cynische vorm van theater.” De beroemde Britse theoloog Rowan Williams windt er geen doekjes om: “We moeten af van het neo-Sovjet gepraat over ‘Het Volk’ en haar zogenaamde wil. In plaats daarvan moeten we investeren in discussie en besluitvorming binnen lokale gemeenschappen.”

De verkiezing van Trump en de opkomst van het populisme in Europa wordt, aldus Williams, inderdaad veroorzaakt door het feit dat veel mensen zich ontevreden, niet gehoord en onzeker voelen. Politici van zowel linkse als rechtse partijen hebben dat onvoldoende begrepen. Maar het probleem zit dieper.

Populistische politici doen wel zo alsof ze het opnemen voor de mensen die zich niet gezien voelen, maar in feite plegen ze juist een cynische vorm van verraad. Door het afbrokkelen van vrijheden en economische mogelijkheden nemen mensen geen deel meer aan werkelijke politieke processen maar kunnen alleen nog ‘hun koning kiezen’.

De politiek van de massademocratie heeft gefaald. Het is een mechanisme geworden dat enkel de belangen van rijke commerciële organisaties dient. Het is de hoogste tijd dat we wakker worden en gaan streven naar een authentieke en humane vorm van politiek.

williamsNa zijn lezing gaat Rowan Williams in gesprek met theologen Joshua Furnal en Ellen van Wolde van de Radboud Universiteit.

Programmamaker Liesbeth Jansen draagt gedichten voor van Rowan Williams.

Rowan Williams is theoloog en dichter. Daarnaast was hij van 2002 tot 2012 aartsbisschop van de Anglicaanse kerk. Recente publieksboeken van zijn hand zijn God ontmoeten in Paulus (2017), Kies het leven (2015) en Geloof in de publieke ruimte (2013).

[bron: ru.nl]

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *