Tegendenken

Tegendenken

[boomfilosofie.nl] Al op zesjarige leeftijd wist René ten Bos: ‘Later word ik filosoof’. Na veel omzwervingen is zijn voorspelling uitgekomen: hij is hoogleraar filosofie en in 2017 is hij voor twee jaar benoemd tot Denker des Vaderlands. Naar aanleiding van deze erefunctie sprak journalist Peter Henk Steenhuis hem uitgebreid over de belangrijke thema’s in zijn werk.

Van leiderschap, dieren en stilte tot water, bureaucratie en het antropoceen: René ten Bos heeft zich met van alles en nog wat beziggehouden. Op het eerste gezicht lijken deze onderwerpen misschien weinig met elkaar te maken te hebben, maar ze hebben voor Ten Bos een duidelijke samenhang. Steeds weer laat hij zien hoe deze fenomenen aan onze grip ontsnappen en juist daardoor de werkelijkheid spannender en rijker maken.

‘René ten Bos zou Heidegger aan een vierjarige kunnen uitleggen’ – De Standaard

 

Met ‘Water’ werd Ten Bos genomineerd voor de ECI-literatuurprijs, ‘Bureaucratie is een inktvis’ bezorgde hem de Socratesbeker voor het beste filosofische boek 2016. Vorige maand verscheen ‘Dwalen in het antropoceen’, waarin hij zich afvraagt of de mens een pest is of een zegen voor de aarde. Als Denker des Vaderlands wil Ten Bos ‘niet klaarstaan met de morele hakbijl’, ook niet bij ‘onderbuikachtige verontwaardiging’. Hij ziet het als zijn taak om ‘tegen meningen in te denken’, en treedt daarmee in het voetspoor van de eerste Nationale Denker, Hans Achterhuis, die ‘tegendenken’ als program hanteerde.

René ten Bos – hoogleraar filosofie te Nijmegen – is de vierde Nationale Denker. De tweede Denker was René Gude. Diens opvolger was Marli Huijer.

LogoBoomuitgeversDistributiecentrum01
LEES HIER EEN FRAGMENT (KLIK OP COVER)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *