Stream of consciousness

Stream of consciousness

Wie is er bang voor Virginia Woolf?

woolf-001
‘Wie zal ontkennen dat de vergeetachtigheid, in combinatie met hartelijkheid, gezond verstand, overgeleverde wijsheid, lukraak optreden, momenten van verbazingwekkende durf, humor en sentimentaliteit – wie zal ontkennen dat in al deze opzichten iedere vrouw aardiger is dan welke man ook?’

[bol.com] Met Jacobs kamer gebruikte de schrijfster een voor die tijd geheel nieuwe romantechniek. Voor zover er sprake kan zijn van een verhaal vordert dat in impressionistisch aandoende stukken, eigenlijk de fragmentarische verwoording van bewustzijnsflitsen. We maken Jacob mee als kleine jongen aan het strand; als student in Cambridge waar hij met vrienden over literatuur en filosofie praat, en in Athene waar hij met een vrouw de Acropolis bezoekt. Jacobs ontwikkeling wordt niet gevolgd; de roman is een kroniek van zijn innerlijk in verschillende stadia van zijn leven. Belangrijke (en goede) vertaling!

[review] Jacobs kamer (Jacob’s Room, 1922) is geschreven in een ‘rapsodische’ stijl: een snelle opeenvolging van korte en langere observaties, soms van slechts een of twee woorden, dan weer in wat langere zinnen. Het is razend knap met hoe weinig middelen (maar het zal ongetwijfeld hard werken geweest zijn voor Woolf) steeds een complete sfeer, een wereld wordt neergezet.

Virginia Woolf is een wereldberoemde Engelse schrijfster die het modernisme in de literatuur vormgaf. Haar werk wordt gekenmerkt door experimenten in taal, vorm en tijdgebruik. Woolf wordt doorgaans beschouwd als een van de meest vernieuwende schrijfsters uit de twintigste eeuw. ‘Jacobs kamer’ is een roman waarin Woolf succesrijk experimenteerde met de techniek van de stream of consciousness.

Stream-fragmenten:

woolf-002

woolf-003
[fragment I]
woolf-004
[fragment II]
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *