Staaltje nutteloze kennis

Staaltje nutteloze kennis

[blog no 1.200] [Flip van Doorn, Trouw 7|9] Hoewel er in zijn tijd meer experimenten werden gedaan met verbrandingsmotoren, geldt de Duitser Carl Friedrich Benz als de uitvinder van de auto. Dankzij hem kunnen wij ons verplaatsen in door viertaktmotoren aangedreven, zelfrijdende wagens. En al zijn er kanttekeningen bij te plaatsen, het praktische nut van zijn uitvinding behoeft hier verder geen betoog.

Minstens zo interessant is het te weten dat de eerste autorit gemaakt werd door een vrouw. Door Bertha Benz, om precies te zijn, de echtgenote van de uitvinder, in 1888. Met haar twee zonen wilde ze op bezoek gaan bij haar moeder, die 104 kilometer verderop woonde. Haar man had in zijn werkplaats in Mannheim een prototype staan, maar daarmee durfde hij zelf de weg nog niet op. Bertha wel. Met een hoedespeld en een kouseband verrichtte ze onderweg enkele noodzakelijke reparaties. De apotheek waar ze een fles wasbenzine kocht, ging de boeken in als de eerste benzinepomp.

Het verhaal van Bertha Benz verscheen eerder als een staaltje van Nutteloze Kennis in de gelijknamige rubriek in dagblad Trouw. Aardig om te weten, maar niet veel meer dan dat. Of toch? Alle mannelijke hoon over vrouwen achter het stuur ten spijt, was de eerste echte automobilist een vrouw. Carl Benz erkende later dat het succes van zijn automobiel voor een groot deel te danken was aan de aandacht die zijn vrouw er onderweg mee wist te trekken. En waar in eerste instantie dus details als de kouseband en de hoedespeld de aandacht trekken, lijkt het erop dat Bertha Benz niet alleen met enig technisch inzicht begiftigd was maar ook met een talent voor marketing.

 

Reacties zijn gesloten.