Schrijfster J.K. Rowling in verzet tegen jodenhaat

Schrijfster J.K. Rowling in verzet tegen jodenhaat

Schurk in nieuw boek is anti-zionistische antisemiet

rowling10[bron: dagelijksestandaard.nl, 23|9] J.K. Rowling waarschuwt al maanden tegen de opkomst van het antisemitisme in Engeland. Nu grijpt ze haar schrijftalent om dit probleem aan te kaarten.

Maandenlang maakt J.K. Rowling te pas en te onpas duidelijk op Twitter dat ze er grote problemen mee heeft dat het antisemitisme bezig is aan een opmars in Engeland, wat vooral komt door a) jodenhatende immigranten en b) jodenhatende Labour-leiders (hallo, Jeremy Corbyn!). Eén van haar argumenten is dat ‘antizionisme’ maar al te vaak antisemitisme blijkt te zijn… of wordt.

Nu gebruikt ze haar nieuwste boek omdat argument nog eens kracht bij te zetten. De schurk in het boek is namelijk zo geobsedeerd antizionistisch dat zijn denkbeelden uitmonden in puur antitsemitisme: jodenhaat.

Lethal White is het vierde boek in Rowlings Cormoran Strike-mysterie series, die ze onder de alias Robert Galbraith schrijft. In dit nieuwe boek staan een paar hard-linkse activisten centraal die geloven dat “zionisten het kwaad zijn” en dat zij Westerse overheden in een wurggreep houden. Uiteindelijk mondt het antizionisme van Jimmy Knight uit in onvervalste jodenhaat.

“Ik zou hem niet vertrouwen als het ook maar iets met joden te maken heeft,” zegt zijn ex-vrouw tegen een rechercheur. “Hij haat hen. Israël is de bron van het kwaad, volgens Jimmy. Zionisme: ik word ziek van dat woord, zei hij. Je zou denken dat ze [de joden] genoeg geleden hebben.”

Rowlings aandacht voor een jodenhatende linkse activist is bijzonder goed getimed. Engeland gaat namelijk gebukt onder meer jodenhaat dan ooit tevoren; een ontwikkeling die toegejuicht wordt door de radicaal-linkse leiders van de Labour Party.

Bijzonder moedig van Rowling, natuurlijk. Het zal haar ongetwijfeld op aanvallen van radicaal-links komen te staan, maar daar heeft ze duidelijk lak aan. Dapper… én belangrijk. Want toenemend antisemitisme is écht een groeiend probleem; niet alleen in Engeland, maar ook in Nederland.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *