Roman op shortlist theologieprijs

Roman op shortlist theologieprijs

[Trouw, 17|9] Voor het eerst komt een roman in aanmerking voor de prijs voor het beste theologische boek van het afgelopen jaar. Esther Gerritsen staat met haar boek ‘De Trooster’ op de shortlist, naast vier non-fictieboeken.

Romans zijn nooit uitgesloten geweest van deelname aan de prijs, die wordt uitgereikt tijdens de Nacht van de Theologie. Uitgevers zijn vrij in te zenden wat naar hun idee in aanmerking komt voor een boek dat theologie toegankelijk maakt voor een breed publiek, zoals de prijs beoogt. Nog nooit eerder heeft een roman zulke hoge ogen gegooid.

In ‘De Trooster’ schetst Esther Gerritsen de worsteling van een conciërge in een retraitecentrum die uitgerekend met Pasen de zonde op zich neemt van een nieuwe gast. De recensent van Trouw constateerde dat deze schrijfster weinig moeite heeft met ‘geloof, aanbidding en toewijding’.

Op de nominatie staan nog twee andere vrouwelijke auteurs. Journalist en publicist Yvonne Zonderop schreef over de waarde van religie voor individu en samenleving in ‘Ongelofelijk – de verrassende comeback van religie’. Terrorismedeskundige Beatrice de Graaf staat op de shortlist met haar ‘Heilige strijd – het verlangen naar veiligheid en het einde van het kwaad’. Zelf christen, bespreekt ze daarin hoe christenen zich teweer kunnen stellen tegen ‘het spook van de angst’ dat door de wereld waart.

De twee mannelijke genomineerden zijn beiden theoloog. De Waddinxveense predikant Willem Maarten Dekker gaat in ‘Dit broze bestaan – over het geloof in God de Schepper’ in op de discussie over evolutie en schepping. ‘Twittertheoloog’ Alain Verheij bespreekt in ‘God en ik’ wat een moderne westerling in het geloof ziet en kan zien.

De prijs wordt uitgereikt op 27 oktober. De jury wordt gevormd door recensenten van Trouw en het Nederlands Dagblad.

♦ Blog paasroman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *