‘Refeodalisering van het publieke domein’

‘Refeodalisering van het publieke domein’

ankersmit
(Waarom de Europese cultuur zich opnieuw moet uitvinden)

[trouw.nl, 29|6] Frank Ankersmit (1945) is emeritus hoogleraar intellectuele en theoretische geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij publiceerde vijftien boeken, waarvan ‘De sublieme historische ervaring’ (2008) werd bekroond met de Socrates Wisselbeker. Als politiek-filosofisch denker nam hij uitgesproken posities in, onder meer tegenover het Forum voor Democratie, dat hij aanvankelijk steunde, maar later weer vaarwel zegde.

Redenen om zijn nieuwe boek niet te lezen:

Ankersmit beweert dat het repertoire van de Westerse culturele vormen eindig is. Alle mogelijkheden ervan zijn vandaag uitgeput: de erfenis is op. De filosofie heeft haar einde bereikt met Derrida, de muziek met Schönberg en de literatuur met Proust. “Iedere werkelijk originele arbeid is onmogelijk geworden.” Hiermee profileert Ankersmit zich als een cultuurpessimist. Hij kan het niet laten alles wat vandaag aan de orde is als modieus en leeg te beschouwen. In abstracte kunst (Rothko) ziet hij niets, conceptuele kunst is uit den boze.

Redenen om het boek wel te lezen:

Ankersmit verrast voortdurend, met zijn pittige citaten, zijn uitdagende stellingen en zijn originele overdenkingen. Bovendien is hij een rasverteller, die de lezer met allerlei snedige anekdoten het – vaak moeilijke – verhaal intrekt.

(Origineel is zijn bewering dat er een ‘refeodalisering van het publieke domein’ aan de gang is. Overheidstaken worden uit handen gegeven aan private partners.)

 

ifilosofie
Klik hierboven op cover voor gratis abonnement!

ankersmit2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *