Pleidooi voor nieuwe revolutie

Pleidooi voor nieuwe revolutie

beminnen2
Gepubliceerd: april 2018. Klik op cover voor leesfragment.

Hoogleraar Publieksfilosofie Marli Huijer pleit in haar pamflet Beminnen – Nieuw licht op seksuele vrijheid voor een nieuwe seksuele revolutie.

[persbericht] Sinds de seksuele revolutie zijn er heel wat taboes doorbroken. Met de acceptatie van het homohuwelijk lijkt deze revolutie voltooid. Maar hebben we werkelijk aan vrijheid gewonnen? Of heeft de ideologie van de seksuele vrijheid ons opgezadeld met een dwang tot bekentenissen? Onophoudelijk vertellen we of we homo, hetero, poly-amoureus, happy single of monogaam zijn. Mensen en culturen die er anders over denken willen we bekeren tot onze vrijheid. Aandacht voor hoe we beminnen en of we er wel van genieten, is er nauwelijks. Filosoof Marli Huijer herleest Michel Foucaults Geschiedenis van de seksualiteit en vraagt zich af hoe te beminnen zonder je in een identiteit vast te leggen. Ze pleit voor een nieuwe seksuele revolutie. De Franse denker vond dat het accentueren van de seksuele gerichtheid de vrijheid niet vergroot, maar juist beperkt. In de bekentenis onderwerpen we ons aan tal van machtswerkingen.

Marli Huijer is als hoogleraar publieksfilosofie verbonden aan de Faculteit der Wijsbegeerte van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Van 2015 tot 2017 was ze Denker des Vaderlands.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *