Nieuwe Murakami deel 1

Nieuwe Murakami deel 1

[bron: De Telegraaf, 1 december]

murakami4WAT: roman De moord op Commendatore deel 1 – een Idea verschijnt, WIE: Haruki Murakami

Dit eerste deel van een duo gaat over een portretschilder die zich in een existentiële crisis bevindt. Centraal staat een werk van de beroemde Japanse schilder Tomohiko Amada, dat hij op de zolder van zijn woning vindt. Dit doek, getiteld De moord op Commendatore, een scène uit Mozarts Don Giovanni, is ’vervuld van een buitengewone kracht’. Het kunstwerk nodigt de schilder uit ’de wereld onder de grond’ te betreden.

Ook zijn buurman speelt in die ’zoektocht’ een actieve rol, evenals een ’Idea’, een geest die ontsnapt is uit een grafkelder in de tuin. En dan is er nog een aantal opvallende zaken: de klassieke, voornamelijk Duitse operamuziek die als inspiratie dient, een verzwegen episode uit de Oostenrijkse oorlogsgeschiedenis en een mysterieus meisje, van wie de buurman mogelijk de biologische vader is.

Murakami’s hoofdpersoon is een reiziger die zijn weg moet zien te vinden in een donker woud. Hij moet demonen verslaan, geheimen ontrafelen, tot inzichten komen. De moord op Commendatore heeft veel weg van een modern sprookje met esoterische trekjes. De Japanse maestro voelt zich duidelijk thuis op dit terrein.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *