Nederlandse Nobelprijswinnaar

Nederlandse Nobelprijswinnaar

Prof. dr. Beatrice de Graaf, auteur van ‘Heilige strijd’, kreeg de Stevinpremie 2018 uitgereikt

beatricedegraaf2
(de cover is geïnspireerd op C.S. Lewis’ boekenreeks uit de jaren zestig)

[bron: theoblogie.nl] De Stevinpremie is één van de hoogste onderscheidingen in de Nederlandse wetenschap en staat ook wel bekend als de Nederlandse Nobelprijs. De laureaten krijgen ieder 2,5 miljoen euro, te besteden aan wetenschappelijk onderzoek en activiteiten met betrekking tot kennisbenutting. Dit als dank voor de maatschappelijke impact van hun kwalitatieve onderzoek.

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) reikt de Stevinpremie jaarlijks aan maximaal twee (teams van) onderzoekers uit. Dit jaar werd deze premie voor het eerst uitgereikt.

Beatrice de Graaf is historica en expert op het gebied van terrorisme. Als protestant verdiept ze zich al enige tijd in religieuze en theologische vragen over geweld en veiligheid. Ze is in Utrecht hoogleraar Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen. Hier verricht ze historisch onderzoek op zeer hoog niveau. Ze is sinds 2014 bezig met een onderzoek naar de manier waarop zich tussen 1815 en 1914 een aantal verschillende Europese ‘veiligheidsregimes’ ontwikkelden die hun invloed over de hele wereld deden gelden.

Verder is De Graaf lid van de European Council on Foreign Relations en het European Expert Network on Terrorism Issues. Tevens is zij lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappers (KNAW).

Beatrice is daarbuiten ook nog een veelgevraagd terrorisme-expert en geeft advies aan verschillende publieke en private organisaties in binnen- en buitenland, zoals politie, gemeentes en ministeries.

Kort gezegd weet ze de politiek, wetenschap, praktijk en maatschappij met elkaar te verbinden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *