Nachoem Wijnberg ontvangt oeuvreprijs

Nachoem Wijnberg ontvangt oeuvreprijs

wijnbergn1

[boekennieuws.nl] Drie dagen na de sterfdag van de dichter P.C. Hooft (1581-1647), de grootste renaissancedichter van Nederland, ontving Nachoem M. Wijnberg (..) de P.C.Hooft-prijs 2018, een oeuvreprijs, dit jaar bestemd voor de poëzie. De prijs wordt dit jaar voor de 70ste maal uitgereikt. Traditiegetrouw werd de prijs uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Haagse Literatuurmuseum.

De jury schreef over het oeuvre van Wijnberg:

“Wijnberg lezen is een scherpzinnige manier van denken betreden met een taal die loepzuiver is en gevaarlijk: overal kan een val zijn uitgezet, waardoor wat net gelezen is opeens in een ander daglicht komt te staan.” Zelf zei Wijnberg over zijn werk: ‘Ik probeer zo te schrijven dat mijn gedichten lezen als een krantenartikel.’

wijnbergn2Poëzie is de krachtigste manier om iets te begrijpen van hoe mensen met elkaar zijn. Daarom is poëzie ook de meest geschikte vorm om het over economie, politiek of geschiedenis te hebben, uitstaande vragen te herkennen en redelijke voorstellen te doen.

In de beste niet-postmoderne traditie beoordelen de gedichten in ‘Van groot belang’ de geschiedenis om er iets van te leren en bouwen zij voort op het beste wat eerdere denkers en dichters bedacht en geschreven hebben – zoals Marx, Keynes, Heine, Milosz en vooral Kaváfis.

wijnbergn3
Lees uit deze bundel een aantal gedichten (klik op titel)

De gedichten in ‘Van groot belang’ zijn veelal essayerende redeneringen op het snijvlak van filosofie en economie, duidelijk geworteld in de hedendaagse maatschappij. Zoals het gedicht ‘De rechtvaardige prijzen’, waarin de econoom Wijnberg onder meer dicht: „Als iemand van ver weg komt om je werk over te nemen omdat hij hier meer kan verdienen, hoeveel minder dan wat jij betaald zou krijgen voor dat werk zou jij nog rechtvaardig vinden?” Daar staat wat er staat, dus interpreteren is niet aan de orde. Scherp lezen en meedenken des te meer. Dan helpt het als je over voorkennis beschikt van de joods-mystieke leer, de klassieke oudheid en de economie.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *