Literaire klasse

Literaire klasse

rachman[bron: zin.nl] Nadat Tom Rachman de wereld verpletterde met zijn debuut De onvolmaakten, besloten maar liefst 28 landen zijn volgende boek allemaal gelijktijdig uit te brengen. Ook De opkomst en ondergang van grootmachten is weergaloos goed. Een knap geconstrueerde, fenomenale leeservaring van literaire klasse.

(..)

rachman4

De 32-jarige Tooly is tweedehandsboekhandelaar in Wales. Als haar wordt verteld dat haar vader ziek is, vertrekt ze halsoverkop naar New York. De oude Humphrey is niet haar biologische vader maar misschien wel de enige echte ‘ouder’ die Tooly ooit had. (..) Humphrey had zich z’n leven lang gelaafd aan de grootste geesten die hun ideeën te boek hadden gesteld; hij had geschaakt en nagedacht. Dat was het. Doen met je leven wat je wilt. Daarin vonden Humphrey en Tooley elkaar.

Duizelingwekkende roman
Humphrey’s grappige Russisch-Engelse taaltje is in de Nederlandse vertaling schitterend overeind gebleven. Alle personages – zelfs de bijfiguren – spreken zo een eigen taal en worden in slechts enkele zorgvuldig gekozen woorden neergezet. Hun gesprekken zijn levensecht én inhoudelijk boeiend. (..) De titel van het boek betreft de wereldeconomieën die in het boek worden doorkruist of besproken, maar misschien nog meer de personages zelf, die voor de kleine Tooly groot, machtig en onbereikbaar waren.

Een eigentijdse, duizelingwekkende roman vol fascinerende werelden en dito excentriekelingen (..). Afscheid nemen na 464 pagina’s intensief turbulent (mee)leven deed zelden méér pijn.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *