Lees- en levenshouding

Lees- en levenshouding

konrad10

[review Jan Mertens] De slingerbeweging is voor de joods-Hongaarse Konrád een ethische levenshouding en een opdracht voor de literatuur. Nooit lang op één plek willen zijn, nooit lang met één rol willen samenvallen, het ik naar achter schuiven en de andere stemmen observeren, het is een bewuste houding. Een houding die noodzakelijk is voor het soort literatuur dat Konrád wil maken. In zijn boeken lopen biografie, essayistische beschouwingen en fictie door elkaar in een onontwarbaar kluwen. Telkens opnieuw blijft hij sprokkelen uit de koffer die zijn leven is. Telkens opnieuw zie je hoe hij als met klei al die fragmenten in elkaar zit te kneden. En trouw aan zijn titel is Slingerbeweging geen lineair boek dat een begin en een einde heeft. Het blijft bewegen, zoals je eigenlijk ook zelf elke dag van je leven in je hoofd een nieuwe tussenstand maakt, een nieuwe interpretatie van alle verhalen die je leven uitmaken. Als ik ben je geen afgelijnd geheel. Meer een soort tochtgat, waar al die verhalen telkens weer door passeren.

konrad10(..) Het is een vraag die je zo niet kunt stellen, maar als je zou vragen wie Europa is, dan zou György Konrád een antwoord kunnen zijn. Hoe de hele geschiedenis van die twintigste eeuw in dit getraumatiseerde continent rond iemand heen en weer kan slingeren, dat vind je altijd weer bij hem terug. Maar je vindt er ook een ethische houding en een literair programma terug. Ergens in het boek zegt de auteur dat hij tact als de belangrijkste Europese waarde beschouwt. En je ziet meteen de kosmopoliet zitten op het bankje in zijn tuin, mijmerend tussen herinneringen, maar nog niet van plan het hoofd neer te leggen.

Slingerbeweging is weer een heel erg mooi fragmentarisch en filosofisch boek. Het is moeilijk uit te leggen, maar een boek van Konrád lezen doet je anders ademen, breder en dieper. En alleen dat al is veel waard in deze tijden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *