Klassieker

Klassieker

nouwen11Klassieker ‘Eindelijk thuis’ in 2011 verkozen tot mooiste spirituele boek

 

♦ Trouw.nl – redactie religie en filosofie, 22-11-2011

Het boek ‘Eindelijk thuis’ van de in 1996 overleden priester en wetenschapper Henri Nouwen is door het Nederlandse publiek uitgeroepen tot het mooiste spirituele boek. Nouwens broer Laurent nam de prijs in Utrecht in ontvangst.

In ‘Eindelijk thuis’ beschrijft Nouwen in een kritisch zelfonderzoek zijn onrust, twijfel en worsteling met het leven. Dat doet hij aan de hand van Rembrandts schilderij ‘De verloren zoon’ waarbij de schrijver steeds een ander perspectief kiest. Nu eens ziet hij de verloren zoon in zichzelf, dan weer de zoon die – in een hoek van het schilderij – thuisbleef en tot slot spiegelt hij zichzelf aan de vaderfiguur.

Onder leiding van Trouw-redacteur Monic Slingerland koos een vakjury vijf spirituele boeken uit een selectie van 35 die door uitgevers was aangedragen. Slingerland noemt ‘Eindelijk thuis’ een boek dat de lezer raakt, ontroert en uitdaagt tot zelfonderzoek. “Het is een intelligent, gelaagd werk. Nouwen laat zien dat je je hart kunt volgen, zoals hijzelf deed door een glanzende wetenschappelijke carrière te verruilen voor werk in de gehandicaptenzorg, maar dat dat niet automatisch betekent dat je problemen zijn opgelost. Dit in tegenstelling tot veel spirituele boeken die de lezer instant geluk beloven.”

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *