Donker woud het beste boek van 2017

Donker woud het beste boek van 2017

Een verhalend onderzoek naar identiteit

krauss3
[klik voor vergroting]
[bron: tzum.info] Het heeft even geduurd, maar zeven jaar na het verschijnen van haar laatste roman Het grote huis, die werd genomineerd voor de National Book Award, is er een nieuw boek van Nicole Krauss verschenen. Donker woud is een complexe en intelligente roman over identiteit.

kafka4Franz Kafka is de meester van de vervreemding; zijn verhalen en romans kenmerken zich door paradoxen en het vervagen van de grens tussen het rationele en irrationele. De vervreemding bij Kafka onstaat doordat de personages zekerheid en houvast verliezen. Kafka is niet alleen onderwerp in Donker woud; Kafka’s belangrijkste thema’s zijn tevens de bouwstenen van de roman.[!]

De titel van de roman, schrijft Krauss, is ontleend aan de openingsregels van Dante’s De goddelijke komedie. Dante komt ‘bij zinnen in een donker woud,/Want ik had niet de rechte weg genomen.’ Net als Dante verlaten de personages Jules Epstein en Nicole in Donker woud het bekende – de rechte weg – en betreden ze het onbekende – het donkere woud.

De roman opent met de verdwijning van de gepensioneerde advocaat Epstein in Israël. Epstein is geboren in het beloofde land en op jonge leeftijd naar Amerika verhuisd. Epstein ondergaat een innerlijke metamorfose; door zelfreflectie en zelfkennis maakt twijfel plaats voor zekerheid. Na deze verandering besluit hij naar zijn geboorteland te gaan.

In de andere verhaallijn van de roman ondergaat schrijfster Nicole een soortgelijke gedaanteverwisseling.

Het beste boek van 2017 volgens de Volkskrant

Nicole Krauss is terug met een meesterwerk

 

De pers over Donker woud

‘Meeslepend verhaal en een eerbetoon aan de literatuur.’  – Trouw

‘Een literaire complottheorie van de bovenste plank.’ – NRC NEXT

‘Even veeleisend als fascinerend, en schitterend geschreven.’ – VPRO Gids

‘Een briljante roman.’ – Volkskrant

‘Duizelingwekkend complexe, ongegeneerd filosofische roman.’ – Parool

Lees hier een fragment!

krauss6

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *