Hallo vakantiegangers

Hallo vakantiegangers

Vakantie is soms hard nodig maar met alle fietsendragers, dakkoffers en campers ook pure luxe. Vakantiegangers willen er liever niet aan denken maar hee er zijn in onze wereld ook vluchtelingen, bootvluchtelingen bijvoorbeeld.

Onlangs las ik dat een schip van een Nederlandse rederij dat vaart voor een olieplatform in het zuiden van de Middellandse Zee, een noodoproep kreeg en 67 migranten aan boord moest nemen op last van het maritieme reddingscentrum in Rome. Vanuit datzelfde centrum kreeg het vervolgens de opdracht de migranten over te dragen aan de Libische kustwacht. Daarop ontstond een dreigende situatie aan boord. “De dertien bemanningsleden voelden zich dusdanig onveilig dat de koers weer werd verlegd. Onze mensen zijn niet opgeleid om de veiligheid van zo’n groep migranten te garanderen. Aan boord zijn onvoldoende wc’s en met 35 graden in de schaduw zijn de omstandigheden voor die mensen vreselijk.” Na twaalf uur ving een schip van de Italiaanse kustwacht de migranten toch op. Schrijnende situaties.

dessin1
Verkozen tot beste theologische boek van 2017. Titels van de hoofdstukken: De vlucht van de Nazareners/ Van de Indus tot de Jangtse/ Stroomopwaarts langs de Nijl (!)/ Christenen in een postchristelijk Europa?

In mijn vakantie ga ik een boek lezen dat heet ‘God is een vluchteling’ (het werd in 2017 verkozen tot beste theologische boek). Jozef, Maria en het kind Jezus waren al vluchtelingen. Het boek gaat niet over de verdwijning maar juist over de terúgkeer in onze dagen van het christendom in Europa. Dat is andere koek dan het, overigens ook indrukwekkende, boek van Geert Mak, ‘Hoe God verdween uit Jorwerd’.

Het boek van David Dessin gaat over de 26 miljoen immigranten die christen zijn en hier zijn aangespoeld. Hun aantal is ruim twee keer zo groot als de 12 miljoen islamitische immigranten. Alle roomse en protestantse kerken lopen leeg, of concurreren zich suf, maar zo’n 1200 migrantenkerken groeien als kool! In Europa bloeit een nieuw christendom. ‘Wie de moeite doet van onder zijn kerktoren te komen zal merken dat het wereldwijde christendom springlevend is’, beweert de schrijver van het boek.

Ik lees nu niet verder, het is voor mij nog geen vakantie, maar laten we bidden voor de vluchtelingen, en misschien ook al danken. Vaarwel!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *