Europese Literatuurprijs uitgereikt

Europese Literatuurprijs uitgereikt

maxporter
122 blz.

europeselitlogo[boekennieuws.nl] De jury heeft de Europese Literatuurprijs 2017 toegekend aan de Britse auteur Max Porter en Saskia van der Lingen, zijn Nederlandse vertaler. Verdriet is het ding met veren is de prijswinnende roman. Andere kanshebbende titels voor de prijs waren De melancholie van het verzet van Lászlo Krasznahorkai, vertaald door Mari Alföldy (Wereldbibliotheek), Schittering van Margaret Mazzantini, vertaald door Miriam Bunnik en Mara Schepers (Wereldbibliotheek), Swing Time van Zadie Smith, vertaald door Peter Abelsen (Prometheus) en Ons soort mensen van Juli Zeh, vertaald door Annemarie Vlaming (Ambo/Anthos).

Verdriet is het ding met veren vertelt het verhaal van een jong gezin, waarvan de moeder komt te overlijden. Bij de vader met zijn twee zoontjes trekt dan een kraai in, die zich echt overal mee bemoeit. Hij gedraagt zich als kinderoppas, vriend, therapeut en geeft troost. Het debuut is geschreven in de vorm van een prozagedicht, waarin afwisselend de vader, de jongens en de kraai aan het woord zijn, ieder op een heel eigen manier.

De Europese Literatuurprijs bestaat uit een geldbedrag van € 10.000 voor de schrijver en € 5000 voor de vertaler. Anna Enquist zal als juryvoorzitter de prijs uitreiken aan Porter en Van der Lingen, op donderdag 2 november in Den Haag, tijdens de openingsavond van het Crossing Border Festival.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *