Een geboren twijfelaar

Een geboren twijfelaar

bohler[letterenfonds.nl] In De beslissing van Britta Böhler treffen we Thomas Mann aan in ballingschap in Zwitserland. Het is vrijdag 31 januari 1936 en hij staat voor een dilemma. Op aandringen van zijn dochter Erika heeft hij een open brief geschreven waarin hij stelling neemt tegen het regime van Hitler. Op maandag zal de brief in Neue Zürcher Zeitung staan en zullen alle banden met het vaderland worden verbroken.

We leven met de beroemde schrijver mee in de dagen dat hij aarzelt tussen de brief intrekken en publiceren. Britta Böhler maakt het dilemma op knappe wijze invoelbaar: Mann, de wereldberoemde schrijver, was een geboren twijfelaar die voortdurend bevestiging van anderen nodig had. De keuze om de band met zijn vaderland te verbreken levert vragen op over de betekenis van nationaliteit: ‘Ze zullen nooit meer samenkomen, zijn land is voor altijd verdwenen en hij blijft achter zonder vaderland. Een Duitse meester zonder land. Zelfs een Duits paspoort zal hij niet meer hebben. Wat geeft het, nationaliteit is toch een verouderd idee.’

Met dit intieme, op de huid geschreven portret ontsluit ze een cruciaal moment in Thomas Manns biografie, een klein maar betekenisvol breekpunt in de Duitse en Europese cultuurgeschiedenis.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *