‘Een boekhandelaar is een dominee op zijn best’

‘Een boekhandelaar is een dominee op zijn best’

[bron: omroepzeeland.nl] Een paar maanden geleden stond hij nog op de preekstoel van de protestantse kerk in Vught. Nu staat hij aan het hoofd van de grootste boekhandel van Zeeland. Jan de Vlieger is de nieuwe eigenaar van De Drvkkery in Middelburg. Daarmee keert hij terug naar de provincie waar hij geboren en getogen is.

In Zierikzee groeide hij op als zoon van de organist van de Christelijke Gereformeerde Kerk: “Ik zat altijd naast mijn vader tijdens de kerkdiensten, maar uiteindelijk kwam ik terecht op de preekstoel, de positie recht tegenover het orgel. Best bijzonder nu ik er over nadenk.”

Wat de vorige eigenaren (..) opgebouwd hebben, wil De Vlieger vooral zo laten: “Het is meer dan een boekenwinkel. Er wordt bijvoorbeeld van alles georganiseerd en je kunt hier ook een hapje eten. Ik zou op termijn wel iets meer evenementen willen waarbij er ruimte is voor verhalen en discussie. Een boek moet niet alleen verkocht en gelezen worden, je moet het er over hebben met elkaar.”

Op de vraag of dat dan de dominee is die weer naar boven komt, antwoordt hij met een lach: “Dat is natuurlijk wel een beetje zo. Je wilt verhalen vertellen en dat mensen dat in een groter perspectief plaatsen dan hun eigen leven. Een boekhandelaar is in die zin niets anders dan een dominee op zijn best.”

(bekijk hier een filmpje van Omroep Zeeland over Jan de Vlieger als boekhandelse dominee)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *