DWDD Boek van de Maand februari

DWDD Boek van de Maand februari

De avond is ongemak van Marieke Lucas Rijneveld is verkozen tot DWDD Boek van de Maand februari.

Het boekpanel over de winnaar: “In de fantasie excelleert Marieke Lucas Rijneveld! Ze laat het hoofdpersonage stralen met dichterlijke taal.”

Zie ook blog 3 februari.

[trouw.nl] Geen muziek zonder stilte, zonder stilte geen muziek. Naar adem happend sla ik ‘De avond is ongemak’ dicht. Het verhaal is na ruim honderd pagina’s even tot rust gekomen in een weiland. De twaalfjarige Jas haalt, voor het gaat regenen, samen met haar vader en broer Obbe hooibalen van het land. Ze hebben pauze, eten een donut. Water uit een lege colafles gaat van hand tot hand. Een heel gewone scène.

Maar de donut is oud en niet te vreten. Toch neemt Jas nog een hap want “drie mensen die zittend op een hooibaal een donut eten moeten wel iets met elkaar gemeen hebben”. Er is zelfs een glimlach waarneembaar op het gezicht van pa. “Matthies kon twee hooipakken tegelijk optillen”, zegt Jas, aangemoedigd door zo veel gemoedelijkheid, waarop die glimlach van zijn gezicht verdwijnt: “Over de doden praten we niet, die gedenken we.”

Jas is de heldin van het romandebuut van Marieke Lucas Rijneveld. In 2016 won zij de C. Buddingh’-prijs voor haar dichtbundel ‘Kalfsvlies’. Wie ‘De avond is ongemak’ leest begrijpt waarom.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *