De x-factor van Ilja Leonard Pfeijffer

De x-factor van Ilja Leonard Pfeijffer

inktaap

[bron: trouw.nl, 27|02] ‘Die gebeeldhouwde, poëtische, totaal onvermijdelijke zinnen. Wat een meesterlijk stilist.’ Servé Hermans, acteur en regisseur bij Toneelgroep Maastricht, is een bewonderaar van Ilja Leonard Pfeijffer. Deze dagen duikt hij in het Pfeijffer-universum; hij regisseert het toneelstuk ‘La Superba’ naar Pfeijffers beroemdste boek, dat dit weekend in première gaat.

pfeijffer6In september vorig jaar vereenzelvigde hij zich nog meer met de schrijver toen hij – in de toneelbewerking van Pfeijffers autobiografische roman ‘Brieven uit Genua’ het personage Ilja Leonard Pfeijffer speelde – uiteraard met een pruik met lang haar en een rode das. De pruik blijft in ‘La Superba’ achterwege; al gaat het in dat boek ook over een Nederlandse schrijver die net als Pfeijffer naar Italië verhuist, omdat hij ‘in het platgeslagen Nederland geen inspiratie meer vindt’, echt autobiografisch is het boek niet. Toch voelde Hermans er pas voor om met dit boek aan het werk te gaan, toen er een soort Ilja – ‘monumentaal, magisch, exotisch’ – was gevonden. Wim Opbrouck speelt de rol, want “Wim is een man van taal. ‘La Superba’ is ook een van zijn lievelingsboeken.” (..)

Pfeijffer blijkt (..) [als mens] heel aardig als [de acteurs en Hermans] in Genua zijn. “Toen we daar waren, zag ik dat hij met iedereen praat, iedereen gelijkwaardig behandelt. Of het nou een politicus is of een bootvluchteling. Zo zonder vooroordelen, dat vond ik bewonderenswaardig.” De voorstelling ‘La Superba’ zal vooral inzoomen op het migrantenvraagstuk. Pfeijffer voelt zich een luxe-immigrant als hij tal van andere gelukszoekers ontmoet. “De stad Genua heeft hem nieuwe inhoud gegeven. Hij zegt: ‘In Genua hoef ik niets anders te doen dan opschrijven wat ik zie’. ‘La Superba’ is inmiddels een soort reisgids voor Genua geworden.”

pfeijffer6(..) Zoals [Pfeijffer] door de stad beweegt en hoe hij eruit ziet, heeft volgens Hermans wel iets weg van een popster. “En tegelijkertijd merk je dat hij speelt met de rol die hij heeft zich heeft aangemeten. De x-factor van Pfeijffer zit misschien wel in de schaamteloze wijze waarop hij de rol van Ilja speelt, een spel met feit en fictie. Hij durft ook de spot te drijven met die ijdele, grote schrijver.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *