De astronautenblik van Marjolijn van Heemstra

De astronautenblik van Marjolijn van Heemstra

[bron: trouw.nl, 21|2, door Sandra Kooke]

Wat is een stadsastronaut?

“In mijn theatervoorstelling probeer ik een nieuw perspectief op de wereld te vinden. Ik maak daarvoor gebruik van wat astronauten in de ruimte meemaken als ze naar de aarde kijken. Dat noemen ze het overzichtseffect. De aanblik van de aarde in de verte maakt iets vreemds los in het brein van astronauten. Ze voelen plotseling een grote verbondenheid met de aarde, waardoor ze een fundamenteel andere kijk op het leven en op de planeet krijgen. Zo maken ze zich vaak druk over het klimaat.

“In mijn voorstelling ga ik eenzelfde ervaring zoeken. Maar in plaats van uit te zoomen, zoom ik in. Ik hoop als stadsastronaut net zo’n verbondenheid te ontdekken als die astronauten voelen in de ruimte, maar dan op de vierkante meters van mijn voortuin. Die deel ik met mijn tachtigjarige buurman Bob. We hebben heel goed contact, maar op het eerste gezicht vertegenwoordigen we twee kanten van een kloof: hij is van de oude garde in onze buurt, ik ben de import die flat whites drinkt in de hippe café’s. In de voorstelling probeer ik die kloof te overbruggen, de verbondenheid te laten beginnen in die voortuin.”

Is dat kansrijk?

“Ik heb er veel met Bob over gepraat. Zijn respons was bijzonder. Volgens mij kunnen we slagen. We hebben een mentaliteitsverandering nodig en die begint bij het vertellen van nieuwe verhalen. Over onze verwevenheid, niet alleen met mensen, ook met bomen en de zee. Dat is de grondgedachte van de voorstelling. Maar ook de ruimtevaart komt uitgebreid aan bod. De blik op de voortuin is verweven met astronautenverhalen.”

Zou u ooit zelf een keer als astronaut de ruimte in willen gaan?

“Als de mogelijkheid zich voordoet, zou ik dat zeker willen.”

‘Stadsastronaut’ van Marjolijn van Heemstra gaat morgen in première bij Theater Rotterdam, locatie Witte de With, Rotterdam. Daarna tournee door het hele land. 

www.marjolijnvanheemstra.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *