Buber lezen – I

Buber lezen – I

Bubers Ich und Du - aanwezig in The National Library of Israel, Jeruzalem
Bubers Ich und Du – aanwezig in The National Library of Israel, Jeruzalem

Die Welt ist dem Menschen zwiefältig nach seiner zwiefältigen Haltung.

Die Haltung des Menschen ist zwiefältig nach der Zwiefält der Grundworte, die er sprechen kann…

 

buber-jerusalem_artIK EN JIJ

vertaling, annotaties en typografie: LWvdS

[“Waarnemen, gewaarworden, voorstellen, willen, voelen, denken en dergelijke – alleen hieruit bestaat het menselijk innerlijk niet. Ze vormen samen het Rijk van het Het. Maar het Rijk van het Jij heeft een andere grond.”]

De wereld is voor de mens niet een maar twee, als gevolg van zijn tweevoudige houding er tegenover.

De houding van de mens is tweevoudig als gevolg van het tweevoud van de grondwoorden die hij kan spreken.

Deze grondwoorden zijn geen afzonderlijke woorden, maar woordpáren. Het ene grondwoord is het woordpaar Ik-Jij. Het andere grondwoord is het woordpaar Ik-Het; er is geen verandering in betekenis van het grondwoord als voor Het een van de woorden Hij en Zij in de plaats komt. [Het, Hij en Zij zijn geen Jij]

Ook het Ik van de mens is dus tweeërlei. Want het Ik van het grondwoord Ik-Jij is een ander Ik [!] dan dat van het grondwoord Ik-Het.

*

Grondwoorden zeggen niet iets over wat buiten hen zou bestaan [!], maar wanneer zij gesproken worden, stichten zij iets om te bestaan.

Grondwoorden worden met het innerlijk gesproken. Als Jij wordt gesproken, is het Ik van het woordpaar Ik-Jij meegesproken. Als Het wordt gesproken, is het Ik van het woordpaar Ik-Het meegesproken. Het grondwoord Ik-Jij kan slechts met het GEHELE innerlijk worden gesproken. Het grondwoord Ik-Het kan NOOIT met het gehele innerlijk worden gesproken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *