Boordevol tips

Boordevol tips

sebes2
Uitgave: najaar 2016. ‘Slechts 4 procent van de hobbyschrijvers heeft de ambitie een roman te schrijven. De overige 96 procent kiest eerder voor dagboek, poëzie, korte verhalen, non-fictie, enzovoort. // Ga niet hopeloos op zoek naar iets unieks wat nog nooit iemand heeft geschreven, want het unieke komt vanuit jezelf. (..) Het is de manier waarop je als auteur de woorden op papier zet, de zinnen met elkaar verbindt en de lezer weet te beroeren. Een uitgever zoekt in principe naar een nieuwe, authentieke stem in de literatuur, niet naar een boek met een (zogenaamd) origineel onderwerp dat aansluit op de actualiteit of waar alleen kortstondig veel interesse voor bestaat.’ (p.13 // 43)

[review] Sebes en Bisseling zijn bijzonder succesvol als literair agenten. Schrijvers die door hen worden begeleid zijn, over het algemeen, verzekerd van het vinden van een uitgever voor hun manuscript. Hun ervaringen delen ze middels hun boek ‘Alweer een bestseller’. “Als je gaat schrijven, moet het echt van binnenuit komen. Ergens in je hoofd, in je lichaam moet iets zitten wat eruit moet. Een gedachte, een verhaal, een angst, een kwaadheid, een wat-dan-ook. Je moet die innerlijke noodzaak hebben om te kunnen schrijven. Zonder die drijfveer is het bijna onmogelijk aan de slag te gaan.”

Sebes en Bisseling barsten van de kennis en dat delen zij, met duidelijk plezier, met iedereen die daarin geïnteresseerd is. Aangezien ik tot deze doelgroep behoor, heb ik ‘Alweer een bestseller’ met minstens evenveel plezier gelezen. Een keur aan tips, een berg aan kennis! De tips hebben met name betrekking op stijl, perspectief, plot, spanning, personage en presentatie.

Een van de boeiende aspecten in dit boek is de uitleg over hoe zij een selectie maken uit de enorme stroom manuscripten. Eveneens heel interessant is de verhandeling over welke uitgever goed presteert en welke minder.

‘Alweer een bestseller’ is, in elk geval, een aanrader voor elke schrijver. Maar, naar mijn mening, zeker niet alleen voor (beginnende) schrijvers, ook voor de boekenliefhebber, iedereen die zich wil bekwamen in het uitgeefvak of meer wil weten over boekmarketing en het werk van een literair agent is dit een zeer interessant boek.

Uiterst leerzaam, boordevol tips, maar vooral ook heel realistisch, humoristisch en zelfs –hier en daar- een beetje cynisch. Dat is in het kort waar we het over hebben wanneer we ‘Alweer een bestseller’ van dichtbij beschouwen.

“Hoe dan ook, als je echt kunt schrijven, en je hebt wat tegenslagen gehad, gooi dan niet meteen de handdoek in de ring. Geloof ons: als je het echt kunt, zal het uiteindelijk gezien worden.”

Sebes en Bisseling zullen sommige schrijvers wellicht, met hun vleugje cynisme, demotiveren om verder te gaan. De echte schrijver zal echter doorzetten en alle kennis uit dit boek opzuigen als een spons!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.