►Al het goede komt van boven

►Al het goede komt van boven

maestro-2018a

maestro-2018d

maestro-concordia-11-1024x576
Klik op foto voor filmpje (fragment Canon in D van Johann Pachelbel)

cropped-MAËSTRO-CONCORDIA-13-1024x576-2.jpg

maestro-concordia-15-1024x576

Eén winnaar, geen verliezers

[stadnijkerk.nl] Na veel oefenen met het orkest en thuis voor de spiegel was zaterdagavond 27 oktober in het Corlaer College voor de Maestro-kandidaten eindelijk hét moment daar om zich te bewijzen als beste Maestro en kans te maken op de titel Maestro Concordia 2018.

Het programma werd op vakkundige maar gezellige wijze gepresenteerd door dirigent en gastheer Thomas Eveleens. De kandidaten, Cisca van Drie, Gerard van Beek, Ds. Leendert van der Sluijs, Aalt Guliker en Tom Wagenveld, allen in stijl gekleed, werden ieder  voorafgaand aan hun optreden geïntroduceerd met een persoonlijk filmpje. Een veel gehoorde opmerking van de kandidaten was dat dirigeren toch moeilijker bleek dan het er uitziet.

Gerard van Beek mocht het spits afbijten met “The Second Waltz” en slaagde er, deze keer zonder grappen, prima in het orkest in de driekwartsmaat door het stuk te loodsen. Gebruik makend van een ogenschijnlijk zelf ontwikkelde eigen slagtechniek wist hij de vertragingen in het stuk nu vrij begrijpelijk voor de orkestleden aan te geven. Vervolgens nam Ds. Leendert van der Sluijs het bekende “Canon in D” van Pachelbel voor zijn rekening. Met in de ene hand de baton en de andere hand op de revers van zijn colbertjas liet hij zijn slag voor de eerste tel steeds vrij consequent van boven komen. De verklaring die hij daarvoor tegen de jury had was dat al het goede van boven komt. Na een kort intermezzo door het orkest, nu o.l.v. dirigent Thomas Eveleens, werd het programma voortgezet met “Ode an die Freude”, gedirigeerd door Cisca van Drie. Uit niets bleek meer dat zij niet zou weten waar ze mee bezig was, zoals ze een keer opmerkte. Onverstoorbaar leidde zij het orkest met vaste hand en een enkele keer een lichte tempowisseling van het begin naar het einde en ten slotte kordaat en duidelijk het eindakkoord aangaf. Dat door het overslaan van een herhaling een kortere versie was gespeeld werd  door  het publiek dan ook niet opgemerkt, waarschijnlijk evenmin als door Cisca zelf. Vervolgens was de beurt aan Aalt Guliker, die het “waanzinnig” leuk vond om mee te doen. Ook Aalt had duidelijk vorderingen gemaakt: met een duidelijke eerste slag naar beneden werd de inzet aangeven voor “Land of Hope and Glory” en bleef hij het orkest goed in de hand houden, met name in de afsluiting van het nummer. Daarin wist hij een specifiek stopmoment perfect aan te geven. Dat Aalt er plezier in had was duidelijk, zeker gezien zijn brede lach en de lichte dansbewegingen tijdens het dirigeren.

Hekkensluiter Tom Wagenveld mocht tenslotte afsluiten met het Largo, uit “Winter” van Vivaldi’s “De vier jaargetijden”.  Net als de overige kandidaten wat gespannen, maar eenmaal voor het orkest liet hij rustig en correct aangeven van de inzet het orkest direct op het juiste tempo (70) te laten beginnen te handhaven. Met de linkerhand de maat zwaaiend, en met de rechterhand de dynamiek aangevend oogstte Tom veel waardering. Dat het nummer eindigde op een hoger tempo (80) lag volgens een van de juryleden mogelijk aan de winderige herfstsfeer van dit muziekstuk.

Voor elke kandidaat veel waardering van de jury, bestaande uit Cor Pronk, Bert Koekkoek en Boudewijn Zwart, en daarnaast ook positieve feedback met een vrolijke noot en een kwinkslag.

Nadat door het orkest nog een paar nummers waren gespeeld konden de bezoeker via een speciale App hun stemmen uitbrengen. Dirigent Eveleens wist de spanning er even goed in te houden, om uiteindelijk onder toenemend tromgeroffel Aalt Guliker uit te roepen tot Maestro 2018 van Concordia. Een licht aangedane Aalt mocht vervolgens de Maestro-prijs in ontvangst nemen uit handen van wethouder mw. M. Broekman van de gemeente Nijkerk. Als afsluiting mocht hij nog een keer zijn nummer “Land of hope and Glory” dirigeren, waarna hij ook nog door het publiek beloond werd met een staande ovatie. Ten slotte werd namens de kandidaten door Cisca van Drie nog een nieuw muziekstuk aangeboden als dank voor de uitnodiging en samenwerking  met Concordia.

Concordia, en met name de Maestro-commissie, bestaande uit Ellen Reijnen, Dirk-Jan van Drie en Thomas van Veen en ondersteund door dirigent Eveleens, mocht zich verheugen op een ruime belangstelling (bijna 180 bezoekers) en kan terugkijken op een fantastische avond.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *