► Nobelprijswinnaar

► Nobelprijswinnaar

millennials9

[bron: trouw.nl] Er is nog hoop voor de literatuur. Er zijn nog schrijvers die boeken schrijven die de lezer van bladzijde 1 tot bladzijde 440 van de ene verbazing in de andere storten. Waar neemt hij ons nu weer mee naartoe? Hoe loopt het af met de man die zijn vrouw en kind op een Kroatisch vakantie-eiland kwijtraakte? En wat komen we nog meer te weten over het geamputeerde been van Philip Verheyen?

Olga Tokarczuk heeft een buitengewoon boek geschreven. Buitengewoon betekent hier zowel ongewoon als bijzonder. En bijzonder betekent hier bijzonder goed, bijzonder intelligent, bijzonder poëtisch, bijzonder eigenzinnig en bijzonder filosofisch. Na lezing van dit kunstwerk vraag je je af waarom nog nooit iemand zo’n boek heeft geschreven, zo uniek en tegelijkertijd zo doodgewoon en uiterst toegankelijk.

‘De rustelozen’ begint heel simpel met de introductie van de ik-persoon, Tokarczuk zelf. Hoe ze als kind was, hoe vaak haar ouders verhuisden, wat ze studeerde en wat ze daarvan opstak. Vervolgens begint ze over haar reizen te vertellen, over haar observaties en overpeinzingen in treinen en op luchthavens. Soms lijken het reële belevenissen, soms pure fantasieën, wat doet het ertoe, we zijn in het domein van de literatuur.

 

Reacties zijn gesloten.